Hulp nodig? Bel ons direct: +31306622424

ZLTO: kleine verzekeraars vergoeden hagelschade wel na ‘ijsstorm’

Posted on July 22, 2016

Een aantal verzekeraars heeft, na overleg met ZlTO, inmiddels besloten om de hagelschade van (ijs)storm van 23 juni te dekken, ook al is alleen een stormschadeverzekering afgesloten.

“Het gaat met name om de kleinere verzekeraars die deze soepeler lijn gaan hanteren. Van leden weten wij dat Nationale Nederlanden, Delta Loyd en Klaverblad wel uitkeren. Aegon en Achmea vooralsnog niet”, zegt Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO. Bij die verzekeraars voert ZLTO de druk op om toch coulance toe te passen.

ZLTO wil verzekeraars overtuigen van de bijzondere omstandigheden van de supercel met een ijsstorm tot gevolg. Stormschadeverzekeraars mogen niet hun verantwoordelijkheid ontlopen door zich te verschuilen achter regeltjes, zegt Huijbers. “Wij spreken over een ijsstorm en de grote verzekeraars verschuilen zich achter óf storm óf hagel. Het is te kinderachtig voor woorden. Ze laten mensen in de kou staan”,

Ervaring versus aandeelhouders

Volgens schade-expert Eric Horssius van Krantz-Polak klopt het dat tussen verzekeraars verschil is in coulance. “Het is in mijn ervaring zo dat kleinere verzekeraars beschikken over medewerkers met een lange staat van dienst en robuuste ervaring. Grotere verzekeraars (Achmea/Interpolis, ASR) beschikken over minder gekwalificeerde medewerkers die –reeds om die reden- vasthouden aan een grammaticale interpretatie van de polisvoorwaarden en niet aan de bedoeling van de partijen. Daarboven hebben grotere verzekeraars meer last van aandeelhouders die ook schadedirecteuren dwingen tot jaarlijks verbeterde winsten en dividenden. Aldus krijg je uitleg-verschillen die in Nederland in de regel worden opgelost door bekwame rechters.”

Horssius noemt een voorbeeld waarbij één van de verzekeraars ook de claim voor stormschade afwijst omdat er gedurende tien minuten een windsnelheid gemeten moet worden, hoewel dat nergens in de voorwaarden staat. Horssius denkt dat de rechter zich hierover moet buigen.